Wakacje życia - a Ty gdzie spędzasz tegoroczne wakacje ??

back-view-beach-beautiful-1007901

Przed wyjazdem na swoje wymarzone wakacje za granicę nie zapomnij o ubezpieczeniu turystycznym. Ministerstwo Sportu i Turystyki podało, że w 1 połowie ubiegłego roku mieszkańcy Polski uczestniczyli w 5,3 mln podróży zagranicznych, co oznacza wzrost o 6% w odniesieniu do tego samego okresu roku poprzedniego.

Czy zastanawiałeś się jakie są koszty np. transportu medycznego, pobytu w szpitalu czy też wizyty u stomatologa za granicą?

• Koszt transportu medycznego z Kenii do Polski to koszt około 250 tys. Złotych,
  • Wizyta u stomatologa w Londynie wynosi około 500 złotych,
  • dwudniowy pobyt w tureckim szpitalu z powodu zatrucia pokarmowego wynosi około 2 tys. euro.

Czy  te dane są wystarczającym powodem na to, aby przed wyjazdem na zagraniczne wakacje odpowiednio się ubezpieczyć?

Polska Izba Ubezpieczeń informuje, że w 1kw 2019 r Polacy otrzymali 10,2 mld zł odszkodowań z tytułu ubezpieczenia. Polacy każdego roku wykazują większą chęć zabezpieczenia swojego życia i zdrowia nie tylko w domu ale również na wakacjach. Przykłady olbrzymich kosztów transportu medycznego do Polski, gigantyczne kwoty za hospitalizacje i przeprowadzane operacje za granicą powinny dać przyszłym podróżnikom do myślenia.

Warto wiedzieć!!!

1. Złamałeś nogę i masz nogę w gipsie powyżej kolana, musisz zapłacić za dwa miejsca? Posiadając odpowiednią polisę nie martwisz się o tego typu koszty.
  2. W przypadku nagłego bólu zęba możesz skorzystać z pomocy stomatologa w każdym zakątku świata? Możesz, jeśli posiadasz odpowiednie ubezpieczenie.
  3. Kilkugodzinne opóźnienie samolotu – ubezpieczyciel dostarczy ci niezbędne przedmioty osobiste, a w przypadku odwołania lotu zorganizuje zastępstwo podróży.
  4. Formalności za granicą w obcym języku – Posiadając polisę z odpowiednio dobranym assistance – uzyskamy pomoc ubezpieczyciela.

Ubezpieczenie podróżne to również ochrona w aspektach takich jak odpowiedzialność cywilna, ubezpieczenie bagażu, kosztów odwołania imprezy turystycznej, ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków itp. Tu należy podkreślić, iż ochrona kosztów następstw nieszczęśliwych wypadków jest niezwykle ważną częścią każdej polisy turystycznej.

Pamiętaj! Rehabilitacja i powrót do zdrowia to długotrwałe procesy podczas których chory nie ma możliwości zarobkowania

Centrum Dobrych Ubezpieczeń Agnieszka Kubacka
ul. Waszyngtona 20 lok. 10, 42-217 Częstochowa